Taikinan juuri:
2½ dl vettä tai maitoa
25g hiivaa
1 tl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
3/4 tl suolaa
n. 3 dl sämpyläjauhoja
25g margariinia tai 2 rkl öljyä
1 pss (pieni) porkkanoita
valkosipulin kynsiä
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja vehnäjauhot.
2. Peitä astia liinalla ja jätä kulho lämpimään veteen 10-15 minuutiksi.
3. Kun juuri kuplii, lisää suola ja suurin osa jauhoista puuhaarukalla sekoittaen.
4. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä alustaen. Lisää porkkanaraaste ja murskattu valkosipuli sekä rasva. Käytä jauhoja sen verran, että taikina irtoaa astiasta ja siitä muotoutuu pehmeä, kiinteä pallo.
5. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla, muotoile se tangoksi ja jaa 10-12 osaan. Pyörittele osat sämpylän muotoisiksi ja nosta pellille ja kohota niitä liinan alla.
6. Paista 225 asteessa, uunin keskitasossa n. 12 minuuttia. Sämpylät ovat valmiit kun koputat niiden pohjaa ja ääni kuulostaa ''ontolta''.
Ehdottomasti meidän perheen lempparisämpylät!
Ja tässäkin on sama homma kuin muissa perusohjeissa, eli voit korvata valkosipulin ja porkkanan vaikka jollain siemenseoksella, tai käyttää vaikka täysjyväjauhoja tai vaikka jättää valkosipulin ja porkkanan pois niin saat ihan tavallisia sämpylöitä! :)
Onpa hyvän näköiset sämpylät! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen :)?
VastaaPoistaEtsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.
Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen
Ystävällisin terveisin,
Etsiresepti.fi